things forever speaking

things forever speaking

Malteserfalken

FilmPosted by Geir Skårland 03 Jul, 2007 20:49

Sommer er filmtid og her går det unna.

På 1500-tallet ble et skip på vei fra tempelridderne til Karl den femte tatt av en engelskmann. På dette skipet var det en gullforgylt falk dekorert med edelstener, som etter dette forsvant fra historien.

En kvinne dukker opp på privatdetektiven Sam Spades kontor. Kort tid etter er to personer drept og både kvinnen og Spade i livstruende fare. Spade må forholde seg til et mysterium det er vanskelig å få oversikt over og folk det er umulig å beregne. Han beveger seg mellom løgner og utsikten til stor gevinst.

Humphrey Bogart spiller Sam Spade. Bogart/Spade er overbevisende, dyktig og fengslende.

Mary Astor spiller Mrs. O'Shaunessy. Moten var en annen på denne tiden, måten å te seg på også, men O'Shaunessy er absolutt troverdig og blir etter hvert en svært så interessant kvinne.

Historien er god fra begynnelse til slutt, kanskje litt mye dialog for min smak. I 2007: 5 av 7 poeng.

1 poeng for Bogart.
1 poeng for svart-hvitt
1 poeng for en god historie
1 poeng for en slutt som løfter filmen
1 poeng for en utradisjonell kvinnelig hovedrolle.

Ett minuspoeng for, som sagt, litt vel mye dialog og ett minuspoeng for at resten av skuespillerne blekner litt i forhold til Bogart. Spade kunne fått brynt seg på ennå skarpere skurker.

Men altså, en film som fortsatt er verdt å se. Virkelig gode historier, som denne, finnes det ikke for mange av, og den er mer enn brukbart fortalt.

  • Comments(0)//geirskarland.tenkekrok.net/#post8