things forever speaking

things forever speaking

Det som tåler lyset

BibelrefleksjonerPosted by Geir Skårland 16 Jan, 2009 07:56

Når han blir tatt til fange, sier Jesus dette:

"Dere har rykket ut med sverd og stokker for å gripe meg, som om jeg var en røver. Dag etter dag satt jeg og underviste på tempelplassen, men da grep dere meg ikke!" (Matt 26.55)

Det første er en følelse du sikkert har kjent: Når noen beskylder deg for å ha onde hensikter, mens du bare har ment det godt. Når noen tolker deg negativt, møter deg med mistenksomhet, gir deg ubarmhjertig kritikk.

... som om jeg var en røver. Her blir jeg behandlet på en måte jeg ikke kjenner meg hjemme i, sier Jesus. Ser dere ikke at jeg er et menneske, at dere tildeler meg en rolle som kanskje ikke passer? Hva trenger dere sverd og stokker til - om dere hadde rett, så hadde jeg kommet frivillig.

Og det gjør han jo etter hvert, men ikke fordi han var kriminell. (Røver er et litt for gammeldags ord for en ny bibeloversettelse - røvere er jo sånne som er i Kardemomme by).

Hadde dere hatt ærlige hensikter, kunne dere kommet åpent, mens jeg satt på tempelplassen, er neste kommentar.

For det som er urettferdig, galt eller for å løpe hele linja ut: Det som er syndig, det passer ikke i lyset eller åpent. For synden avslører seg selv, det er ikke den som er det egentlige, alle mennesker kjenner synden igjen, kanskje vi bedrar oss selv, men sett fra utsiden blir den ofte tydelig.

Derfor holder urettferdigheten, selviskheten, løgn, svik, press, utnyttelse, vold, sløsing og alt som er galt seg helst i mørke. Dit søker vi når vi selv er på vei mot noe vi vet vi egentlig ikke burde. Kunne vi stått for det, kunne vi tatt det med på tempelplassen.

Så det er en god test: Tåler det lys? Kan jeg si dette til andre, kan jeg være åpen, tør jeg bli sett som dette, har jeg et liv jeg kan ta med meg og presentere?

Ja og nei, sikkert. Og løsningen på nei er ikke mer mørke, men barmhjertighet, nåde og forandring.

  • Comments(0)//geirskarland.tenkekrok.net/#post19